sunnuntai 14. elokuuta 2016

Paperitonta talouspaperia

Minulla meni hermot siihen, että meillä kuluu valtaisat määrät talouspaperia. Mietin, että on oltava toinenkin keino. Ei ole mitään järkeä kantaa kaupasta aina vain uutta paperia ja käyttää sitä hullun lailla, kun vaihtoehtojakin löytyy. Päätin surautella pestäviä ja kestäviä yleisliinoja, pesulappuja tai mitälie kestorättejä he nyt ovatkaan. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
Leikkelin mm. pari vanhaa flanellipyjamaani, pari käytöstä poistunutta flanellilakanaa, yhdet ikivanhat flanellihousut ja pari turhaa pyyhettä eri kokoisiksi paloiksi ja huolittelin palojen reunat saumurilla. Helpon kautta mentiin siis tälläkin kerralla. Suurin vaiva oli huolittelulankojen päättelyssä, jonka senkin tosin oikaisin pujottamalla vain päät sellaisenaan tikkien alle. Rättejä tuli vino pino ja osa meni pölyräteiksi, koska ihan perus puuvilla on siivous- ja pölyrättinä mielestäni mukavampi kuin mikrokuitu ja elektroniikkaa pyyhittäessä se on myös turvallisempi ja varmempi valinta.

Pesulaput ovat käteviä useissa eri tilanteessa: Ruokaa tehdessä tulee monesti pyyhkäistyä leikkuulautaa välillä talouspaperilla. Nyt voi suorittaa toimenpiteen ilman ylimääräistä jätettä. Meillä on kyllä jo pitkään ollut käytössä virkattuja ja neulottuja tiskirättejä, mutta ei kai sitä nyt tiskirätillä viitsi leikkuulautaa kesken ruoanlaiton pyyhkiä. Samoin kuin lattialle tippuvia märkiä asioita ei ilkeä pyyhkäistä pois tiskirätillä, jolla pitäisi vielä sen jälkeen pyyhkiä pöytää. Pesulaput korvaavat talouspaperin tässäkin tilanteessa. Paistinpannun kuivaa pesun jälkeen mieluummin talouspaperiin kuin vaaleaan astiapyyhkeeseen, mutta nyt pannun voi kuivata pesulapulla. Ja taas säästyy jätettä. Jos olisi lapsia, näille löytyisi käyttöä vielä vaikkapa nassun pyyhkimisessä. Laput ovat käteviä kaikenlaisissa tilanteissa, joissa tulisi normaalisti käytettyä talouspaperia. Ihan kaikkea lapuilla ei kuitenkaan voi tehdä, joten meiltä tulee jatkossakin löytymään myös talouspaperia, mutta sen käyttö toivottavasti vähenee merkittävästi lappujen käytön myötä. Käytön jälkeen (samalla lapulla voi pyyhkäistä parikin kertaa) laput on helppo nakata muun pyykin seassa pesukoneeseen ja ovat sen jälkeen käytettävissä uudelleen.
Kuvasin vain muutamat eri lappuset. En viitisinyt ruveta kuvaamaan kaikkia, kun lappuja tuli niin valtaisa määrä, ettei olisi mitään järkeä laittaa tänne kaikista kuvaa, kun ovat joka tapauksessa samanlaisia keskenään, ulkonäöllisiä ja materiaalillisia seikkoja lukuun ottamatta. Kuvissa näkyvien lisäksi meiltä löytyy siis vielä monen monta lappua.
Tein myös pienempiä lappusia pesuhuonekäyttöön, vaikka en hirveästi mitään kosmetiikkaa tai muuta käytäkään, mutta ovat nämä silti muutamissa tilanteissa ihan käteviä. Eipä tarvitse ainakaan ostaa vanulappuja.
Jospa näiden avulla saataisiin meidän talouspaperinkulutus minimoitua. Niin säästyisi taas vähän rahaa ja pala luontoa.


<3: Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti