torstai 15. lokakuuta 2015

Pikaruokaa ja muita uutuuksia


Vegaaneilla on nykyään helppoa. Uutuuksia tulee ihan tavallisiin ruokakauppoihin nopeammin kuin ehtii testaamaan. Kaukana ovat ne ajat, kun piti lähteä vähintään Tampereelle, jos halusi jotain hieman erikoisempaa syötävää. Saati sitten ne ajat, kun soijamaito piti tehdä soijajauhoista ja vedestä (itse en onneksi ole sitä aikaa kokenut).

Yksi suurimmista ja eniten huomiota herättäneistä uutuuksista on HoviRuoan Kasvispiirakka, tuttavallisemmin "vihis" (itse vihaan kyseistä nimitystä, puhun mieluummin vegepiirakoista...joskin olen jo hissukseen alkanut lämmetä vihiksellekin...). Vegaanit ympäri Suomea kiertävät kauppoja epätoivoisesti näitä lihapiirakan korvikkeita etsien. Facebookissa päivitellään tietoja kauppojen Vihistarjonnasta. Itse sain pitkän aikaa tyytyä vain seuraamaan muiden herkuttelua Facebookin välityksellä. Mietin jo, että joudun pyytämään kyseistä tuotetta paikallisen S-marketin valikoimaan.

Fitness Expo -reissussa kiertelin lahtelaiset kaupat turhaan: Vastassa oli joko tyhjiä hyllypaikkoja tai tuotteen puuttumista valikoimista kokonaan. Paluu Lahdesta kotiin osoittautui kuitenkin yllätykselliseksi: S-markettiin oli ilmestynyt näitä paljon puhuttuja kasvispiirakoita. Ostin kaikki kolme jäljellä ollutta. Anteeksi teille, jotka minun jälkeeni kauppaan tultuanne koitte karvaan pettymyksen, kun siellä odotti vain tyhjä hyllypaikka. No, täällä ei tietääkseni kovin montaa vegaania asu, joten yhtäkään epätoivoista vegaania en ainakaan kovin todennäköisesti satuttanut tällä ilkeällä tempullani.

Rohkenin, kaikesta somehehkutuksesta huolimatta, epäillä näiden maistuvuutta. Keväällä pääsin kokeilemaan Helsinginreissullani Haagan leivän Soijalihistä, minkä vuoksi rima makuvaatimusten suhteen oli melko korkealla tätä himoittua kasvispiirakkaa makutestiin valmistellessani. Lykkäsin väliin Violifen Pizzajuustoa (jota muuten saa myöskin paikallisesta S-marketista nykyään) ja asetin komeuden mikroon. Lämmityksen jälkeen heitin sekaan vielä tomaattia ja maustekurkkua sekä tujauksen ketsuppia. Niin, ja siivun Wheatyn Salamiakin taisin väliin sujauttaa.

Syömävalmista piirakkaa edessäni tutkaillessani muistelin miltä lihapiirakat maistuivat. En tavoittanut makua yli 12 vuoden takaa. Rohkeasti iskin haarukan kiinni Vihikseen (olen näimmä alkanut käyttää termiä ihan vahingossa) ja liikutin ääntä kohti. Aivan kuin takavuosien lihikset. Jos näitä täyttäisi valmiiksi, niin voisi mennä täydestä sekasyöjiin. Maku on jopa pelottavan lähellä lihapiirakkaa.

Näitä lisää!
Toinen merkittävä muutos on tapahtunut Hälsans Kök:n tuotteiden resepteissä: Aiemmin ärsyttävästi kananmunaa sisältäneet tuotteet ovat nykyään soveltuvia vegaaneille. Valitettavasti kaikki Hälsans Kök -tuotteet eivät vielä ole vegaanisia, mutta falafelit, soijarouhe, nuggetit, kasvispyörykät, pihvit, leikkeet ja linssipihvit ovat. Falafelit ja soijarouhe olivat jo entuudestaan vegaanisia, loput ovat muuttuneet nyt syksyn aikana vegaanisiksi. Linssipihvit ovat syksyn uutuus. (Ajatuksiani Hälsans Kök:stä poliittisessa mielessä voit lukea alempaa, jos kiinnostaa)

Kaupoissa on vielä sekä vanhalla että uudella reseptillä varustettuja tuotteita, joten pakastealtaalla kannattaa olla tarkkana, että pakkauksessa lukee varmasti "vegaani". Ensimmäinen vegaaninen Hälsans Kök -tuote, johon törmäsin, oli nuggetti. Selvä: Syödään nuggetteja.

En ole varmaan ikinä eläessäni syönyt nuggetteja, koska meillä ei kotona niitä koskaan ollut. Perheen kanssa ei erityisemmin käyty pikaruokapaikoissa syömässä, koska suuriruokainen veljeni olisi tarvinnut vähintään kaksi annosta, eikä se olisi ollut taloudellisesti kannattavaa. Itsekseni pikaruokapaikoissa käydessäni en koskaan syönyt nuggetteja. Ainoa mahdollinen kosketus nuggettien maailmaan tulee koulumaailmasta. Siellä taas en muista nuggetteja syöneeni.

Valmiita nuggetteja uunista ottaessani havaitsin pikaruokalasta tutun hajun: tältä kananuggetit ilmeisesti haisevat. Alkoi vähän pelottaa. Olenko sittenkin ostanut kananuggetteja? Ei, pakkaus kertoo ihan selvästi näiden olevan soijaa. Vegebodari toteaa maun olevan hämmästyttävän lähellä kananuggetteja. Minä en maista kuin hyvän ja herkkullisen pikaruoan: Tältä kananuggetit varmaan maistuvat, ilman riistoa.

Näitä tulee varmasti ostettua jatkossakin. Nyt vain odottelemaan, että muutkin Hälsans Kök -tuotteet päätyvät vegaanisina kauppoihin.
Nämä ovat muuten hyviä myös paiston jäljiltä jäähtyneinä.

Loppuun vielä Violife -hehkutusta.
Poliittinen osuus:

Hälsans Kök jakaa mielipiteitä muun muassa Isareal ja Nestlé -yhteyksiensä takia. Itse en halua tässä merkinnässä mitenkään erityisen syvällisesti ottaa kantaa politiikkaan. Olen vaihtelevasti boikotoivaa sorttia. Aiemmin olin hyvinkin tarkka juuri muun muassa Nestlén suhteen. Nykyisin en ole enää niin tarkka boikotointien suhteen. Mielestäni tärkeää on se, että vegaanisia tuotteita on tarjolla mahdollisimman runsaasti. Jos niiden alkuperää lähdetään tarkastelemaan, miltei jokaisesta löytyy jotain kyseenalaista. Jos ei muuten, niin kaiken takaa löytyy lopulta juurikin se Nestlé tai muu vastaava. Miten lopulta voidaan olla edes varmoja Hälsans Kök:n nykytilanteesta? Artikkeli Israel -yhteyksistäkin on peräisin vuoden 2012 alkupuolelta. Miltei neljässä vuodessa asiat ehtivät muuttua moneen kertaan ja useaan suuntaan.

Tämänkin asian voi ajatella myös niin, että jos kaikki jättäisivät vegaanisen tuotteen ostamatta, koska tuotteen on valmistanut yritys, joka on Nestlé:lle kuuluvan yrityksen tytäryhtiö, jäisivät vegaanituotteet kaupan hyllyihin. Huonon menekin takia niitä ei enää jatkossa valmistettaisi. Pahimmillaan tämä tarkoittaisi paluuta aikaan, jolloin soijamaitokin piti tehdä itse. Himoittujen "Vihistenkin" takana on lihapiirakoista yms. tunnettu yritys. Pitäisikö Vihiksetkin jättää ostamatta sen takia, että niistä menee rahaa lihapiirakoita valmistavalle yritykselle? Moni tekee niin. Minä en.

Minä ainakin ostan mielelläni vegaanisia tuotteita kaupasta ja olen siten mukana mahdollistamassa niiden saatavuutta jatkossakin. Mielestäni on pienempi paha ostaa suuren yhtiön omistuksessa olevan yrityksen vegaanituotteita kuin suuren yhtiön epävegaanisia tuotteita.

Vegaanituotteita ostamalla aiheutuva paha on aina se pienempi paha, tarkasteltiin asiaa mistä näkökulmasta tahansa.

Ainoa yritys, jota olen boikotoinut yhtäjaksoisesti, yläasteelta lähiten, on McDonald's. Ja aion boikotoida jatkossakin.


<3: Minna

4 kommenttia:

 1. Kyllä nyt kelpaa pienilläkin paikkakunnilla. :D Toivottavasti tuotteet myös pysyvät kaupoissa! :) Vihiksien (sorry :D) himo on kyllä aika monessa kaupassa täällä huomattu kaupoissa, niille on tehty enemmän hyllytilaa ja tilattu isompia määriä ja kauppiaat ovat itsekin esim. Instragrammissa kertoneet, miten suuri suosio on ollut. Saas nähdä mitä sitten seuraavaksi kauppoihin ilmestyy. :p Olisi niin paljon kaikkea, mitä voisi kokeilla tosin muutenkin, paljon on vielä testattavaa. Nuggetteja testasin itsekin viime viikolla ja tykkäsin kovasti! Hassua, kun niissä on tuo annoskoko laitettu aika pieneksi, kyllä noita enemmän menee kerralla. :p Nyt minun alkoi tehdä mieli kokeilla sitä falafel-rullaa siellä Tampereen mikä-se-nyt-oli-ravintolassa tai ainakin tekisi mieli tehdä pizzaa tai pannaria. :D Ihmettelen vain kovasti, että parina viikonloppuna mulle ei ole kovin hyvin maistunut makea, olenkohan tulossa kipeäksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sua ihan selvästi jokin vaivaa, kun makeanhimokin mennyt. ;)

   Mä oon jo pitkään ollu sitä mieltä, että pakkauksissa on aina hirveän pienet annoskoot esimerkkeinä. :D
   Sipsipusseissakin taitaa olla annoskooksi merkitty 25 grammaa...Mitä ihmettä?! Kuka nyt niin vähän syö? :D

   Vegaanijuustojen ynnä muiden ilmestyminen tavallisiin kauppoihin on tosi hyvä juttu, mutta sen ainoa varjopuoli on erikoisliikkeiden menekin mahdollinen pieneneminen. Kun juustot ovat aiemmin olleet juuri se tuote, jota on saanut vain erikoiskaupois, voi juustojen saapuminen ruokakauppoihin viedä asiakkaita erikoiskaupoilta. Tosin, ruokakaupoista saa vasta vain muutamaa eri juustoa, joten makuvaihtelun perässä on ainakin vielä käytävä Vegekaupassa tai Runsaudensarvessa.

   Toisaalta taas, kun erikoistuotteita saa tavallisesta kaupasta, se saattaa pienentää ihmisten kynnystä kokeilla uusia juttuja. Sitten vegeruoasta innostuneena ihmiset saattavat eksyä vegaanisiin kauppoihin. :)
   Nyt oon ihan innoissani siitä, että Anammalta on tulossa uusia juttuja ja jotkin Quorn-tuotteet on jatkossa vegaanisia. Oon jo pitkään harmitellut niiden sisältämää kananmunaa (samoin kuin Hälsans Kök:n kohdalla aiemmin).

   Tartutit muuten pitsanhimon muhunkin nyt. Äääh. :)

   Poista
 2. Jokunen aika sitten Kouvolassa jakoivat valmiiksi lämmitettyinä Hoviruoan kasvis-ja lihapiirakoita. Makueroa näissä kahdessa eri tuotteessa ei juuri ollut. Olin siis helvetin nälkäisenä keskustassa ja sopivasti kojussa jakoivat kumpiakin niin pääsin tekemään makuvertailua. En sitten tiedä johtuiko tiedosta, että nyt on kyseessä kasvispiirakka vai mikä, mutta jotenkin maku oli parempi kasvisversiossa vaikka paljoa eroa tosiaan ei ollutkaan. Oli kiva täti viel jakamassa, kun paskaisissa työvaatteissa tulin kojulle ahmimaan heidän tarjottaviaan. Toki koska olen kiitollinen ihminen niin valitin ettei heillä ollut mitää juotavaa tarjota.

  Tämä elintarvikeyhtiöiden boikotoiminen on sitten sellainen asia että jos alkaa tarpeeksi tonkimaan asioita niin tasan tarkkaan et voi syödä yhtään mitään. Miltei jokaisella vähänkin suuremmalla yhtiöllä on luurankoja kaapeissaan joita eivät halua julkisuuteen. Se taas kertoo enemmän ylikuumentuneista elintarvikemarkkinoinnista ja kilpailusta. En nyt kuitenkaan ala tästä asiasta saarnaamaan tuntemattoman ihmisen blogissa jonne vahingossa eksyin.

  Ehkä elintarvike jota haluaisin päästä maistamaan on vegemeetwursti. Se on kuulemma erinomainen tuote ja ei eroa heppametukasta juuri ollenkaan. Ei vain ole sattunut sellaista koskaan tulemaan nenän eteen. Ehkä joskus viel tuohon läheiseen S-markettiinkin sellain tuote rantautuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kommentoinnilla yllättämisestä.

   Nyt vähän harmittaa, etten asu Kouvolassa. Ilmaiset Vihikset olisi kiva juttu. :)
   Kiva kuulla, että eros lihikseen ei juuri (maun suhteen) ole. Itse kun en enää erityisemmin lihiksen makua muista.

   Kyllä mun blogissani saa saarnata (sekä tutut että tuntemattomat). Itsekin sitä teen. Etkä sä oo ihan tuntematon. Kyllä mä ainakin sut tunnen, ellei sitten ole kahta keskenään saman näköistä ja nimistä Istoa Suomen kamaralla. Ei vaan olla oltu pitkään aikaan tekemisissä keskenämme. Vinkki: Tunnetaan yhden toisen Minnan kautta toisemme. Olinkin hieman yllättynyt, kun huomasin, että olit tullut kommentoimaan ja vielä kasvisruokamyönteisesti. :)

   Vegesalami on melkoisen hyvä tuote (ainakin se Wheatyn versio, jota saa paikallisesta S-marketista). Mutta ehkä silti Bon Soya:n soija-viherpippurileike menee edelle maussa. Sitäkin saa ainakin Prismoista ja isommista S-marketeista.

   Poista