tiistai 18. elokuuta 2015

Vegeruokaa kaupan pakastealtaasta

Kun ryhdyin 12 vuotta sitten kasvissyöjäksi, kauppojen tarjonta oli jokseenkin erilaista kuin nykyään. Olin silloin vain lakto-ovo-vegetaristi, mutta käytin alusta asti mielelläni myös maidottomia ja munattomia tuotteita. Paikallinen S-market ei silloin kovin laajaa valikoimaa tarjonnut vegaaneille. Yksinkertainen syy siihen oli se, että Suomessa ei ylipäätään ollut tarjolla vegaanisia vaihtoehtoja kehuttavissa määrin.

Nykyisin tarjonta on ihan peruskaupoissakin aivan toisenlaista: löytyy lukuisia erilaisia kasvimaitoja ja -kermoja sekä jugurtteja, kasvipohjaisia nakkeja ja makkaroita, linssejä ja papuja montaa eri sorttia, jäätelöitäkin jokunen, keksihyllyllä on jo valinnan vaikeus ja suklaatakin löytyy enemmän kuin moni osaisi arvata.

Yhtenä päivänä yllätin itseni, kun Tampereelta kotiin ajaessani poikkesin vielä Pirkkalan Citymarkettiin, ihan vain tarkistaakseni mitä kaikkea sieltä löytyykään. Pakastealtaalla meinasi tulla itku: Oli yhtä sun toista vegaanista, proteiinipitoista purtavaa: makkaroita, pyöryköitä, pihvejä, pitaleipiä...

Koska kotiin oli miltei tunnin matka ja lämpömittari oli päivän aikana kivunnut turhan korkealle (ja auto oli seissyt muutaman tunnin parkkipaikalla, suorassa auringonpaisteessa) en viitsinyt ostaa kaikkea, mitä olisin halunnut. Minulla ei myöskään ollut kylmälaukkua ja -kalleja mukana, joten pakasteet olisivat olleet niin sulia kotiin päästessäni, ettei niitä olisi viitsinyt laittaa enää pakastimeen. Ostin vehnäproteiinista valmistettuja makkaroita ja seitan-pitaleipiä. Niiden tueksi ja turvaksi ostin pari pussia erisorttisia pakastekasviksia ja pienikokoisen kylmälaukun, jonka voi aina tämänkaltaisten tilanteiden varalta pitää mukana. Meillä on kyllä isokin kylmälaukku, mutta sitä ei mielellään ota mukaan joka paikkaan, kun mokoma on niin iso. Pikkuinen laukku kulkee kätevästi mukana, vaikka tekisi reissun julkisilla kulkuneuvoilla.

Seuraavalle Tampereen reissulle pitää varautua kunnon kylmävarusteiden kanssa, että saadaan muitakin tuotteita testattavaksi.
Seitan-pita (Bio Inside, Vegan-Kebab Snack) oli melko pienikokoinen, joten määrällisesti siinä ei ollut paljoa syötävää. Parin makkaran kanssa siitä sai kuitenkin koottua ihan kelvollisen kokoisen annoksen. Pita oli ihan maistuvaa ja kyllä sitä varmasti tulee joskus uudelleenkin syötyä. Sen suurin ongelma oli kuitenkin suolattomuus: Suolaa pitaleivissä oli 1,2 %,  mutta suolaiseen ruokaan tottuneiden suihin ne maistuivat suolattomilta. Kyseinen ongelma oli onneksi helposti korjattavissa. Kaikkiruokainen, mutta tämänkaltaisten ruokien kohdalla tarkka ja kriittinen, Vegebodari kehui pitaleipien makua, joten kyllä ne siinä tapauksessa ovaat kelvollista syötävää. Suurin miinus oli hieman korkeahko hinta: kahden pitaleivän paketti kustansi 6,99 €. Ei näitä ihan joka päivä viitsi ostaa.

Makkarat (Linda McCartney: Vegerarian sausages) olivat omasta mielestäni parempia kuin pitaleivät. Koostumukseltaan ne muistuttivat, ainakin omaan suuhuni, ehkä enemmän mureketta kuin makkaroita, mutta se nyt on sivuseikka. Makkaroissa oli mielestäni hyvin makua, ja ketsupin ja perunasalaatin kanssa ne maistuivat mainioilta. Näitä tulee varmasti syötyä uudelleenkin. Makkaroiden hinta oli hieman huokeampi kuin pitaleipien: kuusi makkaraa sai 4,99 eurolla.

En valitettavasti osaa kertoa, että mistä kaikkialta näitä löytää. Nämä testatut yksilöt ostin Pirkkalan Citymarketista (jossa oli reilusti kaikkea muutakin samankaltaista). Seitan-pitaleipiä olen nähnyt lisäksi ainakin Lielahden Prismassa.

Näiden kaltaisia tuotteita kaupoista löytäessään alkaa aina pelätä, että ne katoavat yhtä nopeasti kuin ilmestyvät. Toivottavasti vegaanisten tuotteiden kysyntä on nykyään sen verran korkea, että saatavuuskin säilyy. Vaikka itse tehty ruoka onkin parasta, edullisinta, terveellisintä ja muuta sen kaltaista, on välillä hauska laiskotella, ostaa jotain helppoa ja nopeaa, istua sohvalle syömään ja katsomaan hyvää leffaa.
Ihan vain jo senkin takia, että tavallisista kaupoista saa sellaistakin erikoisuutta kuin vegaaninen valmisruoka.

2 kommenttia:

 1. Jep, kyllä nykyään saa vaikka mitä tavallisista kaupoista (noh, ei nyt pienimmissä yleensä). :p Ja kun vielä ovat lisäksi ottamassa/ottaneet jo esim. niitä kunnollisia vegejuustoja (Violife ja Wilmersburger) taviskauppoihin, niin helpottuu myös kaukana erikoiskaupoista asuvien herkuttelu (hehe, no se tietää rahamenoa enemmän).
  Saas nähdä, onko millaista tarjontaa Lontoossa, kun matkustan sinne yhteen kongressiin marraskuussa. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, rahanmenoa on ainakin tiedossa, kun suklaita ja juustoja alkaa ilmestyä taviskauppoihin. Ja jos niitä vielä oikeasti ilmestyy jopa tännekin S-markettiin (ainakin olivat Cheezlyt tosiaan hävinneet hyllystä, niin se enteilisi lupaavasti vaihtumista laatukamaan, vaikka kyllä Cheezlytkin ihan hyviä oli, jos multa kysytään) :)

   Hitsi, ota mut mukaan matkalaukkuun Lontoonreissulle. ;)
   Lontoossa on kaiketi ihan hyvä vegetarjonta, mitä oon kuullut. :)

   Poista