sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Simppelit linssipihvit

Nämä yksinkertaiset pihvit ovat yksi niistä ruoista, joilla aikoinaan hurmasin Vegebodarin makunystyrät ja masun. Nyt, yli viisi vuotta myöhemmin, kyhäsin näille julkisen reseptin, joka noudattaa pitkälti pihvien alkuperäistä koostumusta. Ainoastaan gluteenijauhot eivät kuuluneet alkuperäisiin pihveihin. No, myöskään sipulia ei joka kerta eksynyt mukaan. Sen voi jättää pois nytkin, jos siltä tuntuu. Koostumuksen kannalta sipulilla ei erityisemmin ole merkitystä. Itse lisään sitä mukaan pelkästään maun vuoksi.

Taikinasta tulee reilu parikymmentä pihviä. Halutessaan taikinan voi vaikkapa puolittaa, jos määrä tuntuu suurelta. Itselläni taikinasta tuli vajaa kolme pellillistä pihvejä, joten paistaminen vaati oman aikansa - pihvit olisi toki voinut asetella tiheämmin, niin olisivat ehkä juuri ja juuri mahtuneet kahdelle pellille.
 Pihveihin tarvitset:
  • 5 dl punaisia linssejä (kuivana mitattu)
  • reilu litra vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota (Käytin näitä, joita löytyy mm. Punnitse & Säästä -liikkeistä. Itse pidän kovasti nimenomaan näistä linssipihvien teossa.)
  • 1–2 sipulia
  • rypsiöljyä
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl makeaa chilikastiketta (Sitä sellaista, jota myydään puolen litran lasipulloissa lähes kaikissa ruokakaupoissa.)
  • reilu 2 tl (savu)paprikajauhetta
  • 2 tl currya
  • 1 tl juustokuminaa
  • (suolaa maun mukaan)
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl gluteenijauhoja
Huuhtele linssit heitä ne kiehuvaan veteen, johon on sekoitettu kasvisliemikuutiot. Keitä linssejä kymmenisen minuuttia. Vältä linssien keittämistä täysin pehmeiksi, mutta minkäänlaista katastrofia ei synny, vaikka linssit kypsyisivät vanhingossa mössöksi asti. Älä kaada jäljelle jäänyttä keitinvettä pois - sille on käyttöä oikeanlaisen koostumuksen aikaansaamiseksi. Kuori ja pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä paistinpannulla. Sekoita mausteet, suola ja sipulikuutiot kypsennettyihin linsseihin. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut korppu- ja gluteenijauhot. Sekoita hyvin. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja anna pihvitaikinan vetäytyä, kunnes uuni on lämmennyt.

Nostele taikinasta tasakokoisia kekoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada tilkka öljyä jokaisen keon päälle ja taputtele keot käsin pihvien muotoon. Paista n. 18 minuuttia (kunnes pinta saa hieman väriä - liian pitkä paistoaika saattaa kuivattaa pihvejä liiaksi). Käännä pihvit varovasti lastalla noin puolessavälissä paistoa.

Gluteenijauho on valmistetaan erottamalla gluteeni vehnästä. Se on erittäin proteiinipitoinen (yli 80 g/100g jauhoa) ja pihveille yms. sitkoa antava jauho. Gluteenijauho ei luonnollisesti sovellu keliaakikoille. Gluteenijauhoa voi ostaa muun muassa Vegetukusta ja Runsaudensarvesta (löytyy myös Punnitse & Säästä -liikkeistä). Savupaprikajauhetta löytyy myös edellä mainituista liikkeistä, mutta sen voi aivan hyvin korvata tavallisella paprikajauheella.Pihvitaikinaan voi halutessaan pilkkoa vaikkapa punaista paprikaa väriä ja makua antamaan. Paprikakuutiot voi kuullottaa sipulin kanssa pannulla ennen taikinaan lisäämistä.

2 kommenttia:

  1. Tulipa testattua tätä tänään. :p Vahingossa kuitenkin laitoin vettä aivan liikaa ja sen takia pihvit jäivät löysiksi. Maku oli kuitenkin oikein hyvä, ihanan täyteläinen! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että resepti on tuottanut maittavan lopputuloksen. :)

    Tuohan on siitä kätevä resepti, että siihen voi tarvittaessa vaikkapa lisätä jauhoja, jos tuntuu, että lopputulos jää liian löysäksi. Joskin gluteenijauhon takia voi olla ajoittain hankalaa lisäillä jälkikäteen yhtään mitään sekaan, mutta kyllä sen pitäisi onnistua, kun gluteenijauhoa on kuitenkin aika pieni osuus kokonaismassasta....:)

    VastaaPoista