maanantai 29. syyskuuta 2014

Kausiruokaa läheltä

Pääsin tänään käsiksi jättimäiseen kurpitsaan. Äiti teki osasta pikkelssiä - tai oikeasti kurpitsakuutioita, mutta sitä etikkasäilöntää kuitenkin :). Minä halusin keittää osan tästä jättiläisestä (josta kuvassa siis vain puolet) soseeksi ja pakastaa, jotta meillä olisi helposti saatavilla valmista kurpitsasosetta, jota voisi sitten tarvittaessa napata pakkasesta ja käyttää vaikka mihin kaikkeen kivaan. Ilman suolaa keitettyvä käyttömahdollisudet ovat lähes rajattomat, koska myös makeiden juttujen valmistaminen onnistuu.

Kuorin ja kuutioin kurpitsan äidin kanssa ja heitettiin kuutiot kattilaan vesitilkan kanssa porisemaan. Pehmeähköksi kypsyneet kuutiot soseutin sauvasekoittimella tasaiseksi. Huomenna nakkaan jäähtyneen soseen pakastimeen.
Miten se voikin olla näin ihanan väristä? <3
Kaikkein todennäköisimmin tulen käyttämään soseen ihan vain tylsästi sosekeittoaineksena, laiskan päivän pelastajana: ei tarvitse muuta kuin kuumentaa sose, lisätä mausteet ja kerma tai maito (luonnollisesti soija-/kaura-/kookospohjainen) ja paistaa vielä kaveriksi vaikkapa tofua proteiinia tuomaan. Nyt en meinaa malttaa odottaa keskiviikkoa ja lepopäivän vapautta, kurpitsakeitolla ja currytofulla höystettynä.

Sosetta tuli yli yhdeksän kiloa, joten eiköhän siitä jotain muutakin synny kuin pelkkää sosekeittoa - vaikka ei tuollainen määrä keittoa meillä kylläkään kauaa happanisi. Mutta pitää sitä jotain uutta ja jännääkin päästä kokeilemaan, kun siihen on kerran mahdollisuus. Ehkäpä jotain päätyy myös blogiin asti. Osa kurpitsasta jäi vielä tuoreeltaan käytettäväksi.

Otin myös siemenet talteen, koska niissä on hurjasti ravinteita ja mokomat maistuvatkin herkullisilta. Huuhtelin siemenet reippaalla vesimäärällä ja iskin pakastimeen. Laskelmoin niiden säilyvän parhaiten tällä tavalla. Jos olisin paahtanut siemenet saman tien, olisi niiden säilyvyys ollut huomattavasti lyhytaikaisempi kuin pakastamalla (jolloin ovat tarvittaessa saatavilla ja vaikkapa paahdettavissa). Tuon kokoisessa kurpitsassa on kuitenkin sen verran reilusti siemeniä, että meillä ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta tuhota niitä sellaisella nopeudella, että säilyisivät hyväkuntoisina.

1 kommentti:

  1. Kurpitsansiemeniä otin joskus itsekin talteen, mutta tuli paahdettua ne uunissa, ei jotenkin tullut mieleenkään pakastaa, mutta tiedänpähän tehdä niin ensikerralla!

    Kurpitsapiirakkaan voisi kokeilla laittaa tuota sosetta, jos haluaa makeaakin kokeilla. :p

    VastaaPoista