tiistai 29. heinäkuuta 2014

Materiaalihehkutusta

Nyt on pakko vähäsen hihkua: Minua odotti tänään Postissa 600 grammaa värjäämätöntä hamppulankaa! 200 grammaa on vielä matkalla, tai siis lähdössä matkalle.

Tilasin siis Tuuliviiriltä 800 grammaa hamppulankaa. Tämä on ensikosketukseni moiseen herkkuun. Hamppu on erittäin ekologinen lankavalinta. Hampun viljely ei vaadi torjunta-aineita tai kasvunlisääjiä ja se tuottaa hehtaaria kohden kaksi kertaa enemmän kuitua kuin puuvilla. Hamppu on myös luja ja kestävä kuitu. (Lisää kuituhampusta muun muassa täältä)

Hamppu on maailman vanhin kuitukasvi. Sen viljely on surullisen vähäistä Suomessa ja hamppulankojen ja -kankaiden saatavuus Suomessa on ylipäätään heikkoa. Nämä langat ovat peräisin Intiasta, jossa niiden tuotanto on työllistänyt paikallisia naisia ja tuottajia. Hamppu on siis ainakin tässä tapauksessa myös eettinen valinta. Ihanaa -  ekoa ja eettistä lankaa!

Nyt jännittää. Tarkoitus oli tehdä näistä kivoja juttuja, joista ei vielä enempää tässä vaiheessa. Sen verran tohdin vielä kertoa ja paljastaa, että minut voi löytää lähipäivinä kauppojen sipulilaatikoita kaivelemasta. Kaipa sitä helpomminkin voisi itselleen pöhkön maineen hankkia... Huomenna pitää muistaa poiketa Apteekkiin alunaa ostamaan.

2 kommenttia:

  1. Mitäs on hampusta tullut tehtyä? Ja mihin alunaa tartteet?

    VastaaPoista
  2. Hampusta ei ole vielä valmistunut mitään, mutta tästä hiljalleen olisi tarkoitus alkaa valmistua...tai olisi jopa syytä alkaa valmistua, jos meinaan pysyä aikataulussa. :)

    Alunaa tarvitsen kasvivärien kiinnittämiseen lankoihin - lähinnä parantamaan värjäystulosta. Ilman alunaakin homma onnistuu, mutta alunan kanssa tulee pysyvämpi ja mahdollisesti myös vahvemman värinen lopputulos. :)

    VastaaPoista