lauantai 8. helmikuuta 2014

Sipsinkaltaiset: High Protein Snacks

Prodea nassuun!


Fastilta tuli jo jonkin aikaa sitten markkinoille Protein Snacksejä, proteiinipitoisia suolaisia möhkyröitä, joita ei oikein voi sipseiksi kutsua, mutta kyllä ne ihan kohtalaisena korvikkeena dieetillä menevät.

Proteiinia kaipaavien vegejen (ja maitoallergisten sekasyöppöjen) iloksi kaksi makua kolmesta ovat vegaanisia (siten myös maidottomia): barbecue ja paprika. Myös perinteinen Sour Cream & Onion löytyy valikoimista, mutta ei se tietenkään sovellu vegaaneille. Snacksien soijapohjaisuus oli ainakin minulle positiivinen yllätys - yleensä kaikki lisäravinnevalmistajien välipalatuotteet ja muut erikoisuudet sisältävät vähintään heraa, esimerkiksi vegaanisia proteiinipatukoita ei peruskauppojen hyllyiltä (harmillisesti) löydy. Myös kaikki kivat jutut - kuten protein puddingit ovat aina maitopohjaisia. Joskus jopa soijapohjaiset jauheet on pilattu maidon ainesosilla tai eläinperäisillä väriaineilla. Näistä kurjista syistä johtuen olenkin kehitellyt oman versioni puddingeista. Suuresta maailmasta saisi suurella rahalla vegaanista puddingia, mutta suomalaisissa ruokakaupoissa moisesta voi nähdä vain haikeita päiväunia. Proteiinipatukoiden valmistusta kotioloissa pitäisi vielä kokeilla, vaikkakaan itse kehitellystä reseptistä ei kauheasti ole hyötyä siinä vaiheessa, kun on päässyt junaan istumaan ja huomaa, että eväät jäivät kotiin: kaupan valikoima ei dieettaavalle vegaanille kovinkaan montaa vaihtoehtoa tarjoa. No, onneksi on tofut <3

Eikä dieetillä tarvitse onneksi olla ympärivuotisesti, ja peruseväitä kaupasta löytyy nykyään vegaanille ihan kiitettävästi, tosin paremminkin voisi olla. Nyt tilanne on kuitenkin jo huomattavasti parempi kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.  Myös muisti toimii useimmiten sen verran hyvin, että laukusta löytyy ainakin se X-treme Cruncher -patukka kaiken varalta. :)
Jossain vaiheessa olisi tarkoitus tilata Briteistä Cliff Builder's bareja (joista haaveilen kuolavana suupielestä viehättävästi roikkuen).Protein Snacksejä löytyy ihan ruokakaupoistakin, ainakin isommista sellaisista. Pakkauksessa on 100 grammaa syötävää, joka kätkee sisäänsä 45 grammaa proteiinia, 24-26 grammaa hiilihydraatteja ja 16-17 grammaa rasvaa.

Mitään maailman ihmeellisintä herkkua nämä eivät ole, mutta mielestäni ihan hyviä kuitenkin. Pitää myöntää, että ihan oikeat sipsit ovat kyll huomattavasti herkullisempia. Kahdesta vegaanisesta mausta pidän itse enemmän paprikasta.

Snacksit ovat kooltaan pikkuisia, millä kylläkään ei ole yhtikäs mitään merkitystä. Koostumus on ehkä hieman kuivahko, eli kannattanee varata juotavaa kaveriksi, kun näitä lähtee syömään. Blogeja selatessani olen törmännyt näiden suolapitoisuuden korkeudesta valittamiseen. Itse en näe suolapitoisuutta ongelmana - ihminen tarvitsee suolaa ja treenaava ja hikoilevainen tarvitsee vähän enemmän suolaa. Vegaaniruokavaliolla suolaa ei myöskään tule ruoasta automaattisesti - ellei sitten syö pelkästään valmismarinoituja tofuja ja seitanleikkeitä ja juo soijakastiketta suoraan pullosta välipalaksi.

Näiden ainoa merkittävä miinus on korkea hinta. Kotisyömiseksi näitä siis tulee tuskin hankittua, mutta reissussa ovat ihan käteviä, etenkin sellaisissa tilanteissa, kun erityisiä keittomahdollisuuksia ei ole tarjolla.

Lopuksi vielä iso kiitos Fastille vegaaniystävällisen tuotevalikoiman laajentamisesta (puljultahan löytyy nykyään myös riisiproteiinijauhetta). Ehkä tämä maailma vielä jonain päivänä tuottaa valinnanvaikeuksia vegaaniruokalijoillekin. Toivoa sopii aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti